WinUAE PowerPC – Huge speed increases with AmigaOS4.1

So, Toni (WinUAE developer), and Frode (FS-UAE developer), have collaborated to get QEMU’s PowerPC core code working. Their first release with the PPC JIT code was 2900b15. While I did download and test it, I didn’t see a huge speed increase. There was a marginal increase with my laptop and definitely much closer to the real NextGen hardware, it still didn’t feel like we were there yet.

In the past few days, a new, beta 16 build had become available. To get the QEMU part working you, need a base qemu dll and several support files. Those can be found –> here <–. Unzip all the files into the same folder as the winuae.exe file.

The first speed up comes from using a harddrive file (hdf) connected to the virtual accelerator SCSI connection. I used the previous install of OS4.1 to an HDF file but it was on the IDE connection.

1) in the WinUAE setup, click "CD & Hard Drives"
2) On my previous setup, I had the HDF file on the IDE:0 controller, double click that line
3) This brings up the Hardfile Settings window, change the controller to "Accelerator Board SCSI"
(shown here).

The next speed up is in the internal settings to interface with the QEMU PPC portion. It doesn’t seem to be something the user can set. Toni increased the size of the QEMU PPC JIT cache, which he said made a big speeed difference. I can say that it does!

The SCSI change caused the OS to load faster under emulation than on either of my G3 AmigaOne computers.

I then ran NetSurf PPC to download Sysmon to run some benchmarks (I’ll make another post later about setting up internet connection).

I startup up SysMon and chose the Benchmark tab:

I ran Ragemem first, and then compared it to 4 other configurations:

Comparing to my AmigaOne XE G3 (70% faster):

Comparing to an Amiga4000 with the fastest CyberStormPPC accelerator board (273% faster):

Comparing to an Acube Sam 460 1150 (AmigaOne500) – (19% faster):

And finally, the ultimate NextGen hardware: A-Eon x1000 1.8Ghx G4 (23% slower):

I then ran the SDL benchmarks. In nearly every case, the Emulated environment was slower.

I then did two networking tests. The first was to use the Sysmon built-in network bandwidth test. On a very fast LAN environment, the emulated system achieve okay speeds (slow DSL speeds, but acceptable):

I then ran the same test on the host machine, very fast speeds:

I can’t help but wonder if this speed limitation is part of the ethernet.device driver…

Finally, I started up netspeedometer, and ran it while running AmiUpdate. During the MUI4 archive download, I got this screengrab, showing decent speeds. Again, no superspeed here, but acceptable. I also noticed browsing in NetSurf was very comfortable. Not quite as quick as using Chrome on the host laptop but again, okay. I plan to try Odyssey soon. Will update when that happens:

Finally, I started up Ranger to see what Mhz speed it determined. I am not sure if this is an actual frequency test or it interpolated it via some hardware ID found but it thought I was running a 604 at 233Mhz:

Again, I’m very grateful to Toni and Frode and anyone else involved in this. I plan to build a dedicated PowerPC AmigaOS4.1 system based around this emulator. Pictures when it is done!

Advertisements